Αθλητικα

O Pepper και η Zora, τα ρομπότ που φροντίζουν ασθενείς

NAO_entertains_seniors.jpg

του Βασίλη Βαβάκα

Τη στιγμή που τα νοσοκομεία στην Ελλάδα βρίσκονται υπό διάλυση χωρίς γιατρούς, χωρίς μονάδες εντατικής θεραπείας, με σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και ράντσα να γεμίζουν τους διαδρόμους τις ημέρες των εφημεριών, σε κάποιες άλλες χώρες όλα αυτά είναι όχι μόνο αυτονόητα αλλά παράλληλα προσφέρουν hi – tech υπηρεσίες για την αποθεραπεία των ασθενών.

Στις Βρυξέλλες, η ψυχολογική υποστήριξη, η διασκέδαση αλλά και η συντροφιά στις στιγμές δοκιμασίας των ασθενών γίνεται με ένα ανθρωποειδές και ένα ρομπότ, τον Pepper και τη Zora. O Pepper είναι ανθρωποειδές, που διακρίνεται για τους καλούς του τρόπους, ενθαρρύνει τους ανθρώπους συναναστρέφεται και τους επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η μικρόσωμη Zora από την πλευρά της, είναι παιχνιδιάρα και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη διασκέδαση.

Ο Pepper και η Zora είναι το αχτύπητο ζευγάρι που το συναντά κάποιος καθημερινά στο νοσοκομείο «AZ Damiaan» στο Ostend του Βελγίου.

Ο Pepper είναι προγραμματισμένος να καλωσορίζει και να δίνει πληροφορίες στους επισκέπτες του νοσοκομείου και να στηρίζει τους ασθενείς.

Όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές του Pepper στην ιστοσελίδα του, έχει υιοθετηθεί ακόμη και από οικογένειες στην Ιαπωνία καθώς επικοινωνεί διαδραστικά με τους ανθρώπους, αφομοιώνει τις συνήθειες των μελώ τους και «αφουγκράζεται» τα συναισθήματά τους. Επίσης, θεωρείται ιδιαίτερα φιλικό ανθρωποειδές τόσο στις κινήσεις όσο και στη φωνή του.

Η Zora από την πλευρά της, όπως αναφέρουν οι «γονείς – κατασκευαστές» της στην ιστοσελίδα της, παρέχει τις υπηρεσίες της σε σχολεία, σε παιδιά με αυτισμό και σε παιδιατρικές κλινικές.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s